Slow Wine

De afgelopen 20 jaar zijn de methodes om wijn te produceren continu versneld om de wijnen zo sneller te kunnen verkopen. Om het proces te versnellen wordt er vaak gebruik gemaakt van ontzettend veel chemicaliën, meststoffen, machines en andere toevoegingen. Veel wijnproducenten worden steeds groter en groter, waardoor de wijnboer eigenlijk alleen nog maar oog heeft voor de productie in plaats van voor het zorgen voor zijn wijnstokken en wijnen. Het doel hiervan was om de kosten omlaag te brengen en op een snellere manier wijn te produceren.

De populariteit van biologische wijnen zorgt er helaas voor dat veel biologische wijnen erg gecommercialiseerd worden. Hierdoor wordt een groot gedeelte van de biologische wijnen in fabrieken geproduceerd in plaats van in een cave bij de wijnboer zelf. Dit resulteert in saaie wijnen met weinig smaak, een lage concentratie en zonder karakter: eigenlijk smaken ze allemaal een beetje hetzelfde.

Gelukkig zijn er nog steeds wijnboeren die wél de tijd nemen om wijnen met een hoge kwaliteit en karakter te produceren. Ze zijn trots op hun Slow-Wines. Slow-Wine kan alleen geproduceerd worden op een authentieke, traditionele, ecologische en kleinschalige manier door gebruik van biologisch verbouwde druiven en landbouw.

Regels voor Slow Wine:

  • het biologisch of biodynamisch verbouwde druiven
  • het ontwikkelen van biodiversiteit
  • het stimuleren van werken met lokale druivenrassen
  • een wijngaard met een maximale oppervlakte van 35 hectare
  • lage opbrengst (max.35 hl per hectare)
  • handmatige oogst
  • zonder toevoegingen (suiker, zuur, houtsnippers etc.)
  • geen geraffineerde behandeling van de wijn (door middel van bijv. filteren, bevriezen of stabilisatie)

Genieten van een Slow-Wine doet u heerlijk op uw gemak, met een lekkere maaltijd en goed gezelschap.